پارافین وکس از کجا می آید:
شیمی دان آلمانی”کارل رایشنباخ”در سال 1830 موم پارافین را کشف کرد.
پارافین مخلوطی از هیدروکربنهای اشباع جامد استخراج شده از نفت خام است، یک موم سفید که در دمای اتاق جامد است. این موم دارای توزیع عدد کربنی در حدود 20 تا 40 و وزن مولکولی حدود 300 تا 550 است. عمدتاً از هیدروکربن های زنجیره مستقیم (پارافین های معمولی) تشکیل شده است. ما طیف گسترده ای از محصولات را در انواع مختلف با نقاط ذوب طبقه بندی شده داریم که با استفاده از فرآیند تولید اصلی ما که ترکیبی از روش تعریق پرس چند مرحله ای و روش روغن زدایی با حلال است، ایجاد شده است.. در علم شیمی معمولاً پارافین با کلمه الکان همراه است که دارای فرمول شیمیایی CnH2n+2 میباشد. نام این ماده از کلمه لاتین affinis+Parum گرفته شده که به معنی فقدان واکنش است و اشاره به طبیعت غیرواکنشگر پارافین دارد.
پارافین جامد که یکی از پر کاربرد ترین مواد شیمیایی در حرفه به حساب میآید طی فازهای مختلفی که بر روی اسلک وکس انجام میشود بدست میآید. انجام دقیق و درست تمامی این مراحل در تولید پارافین جامد مرغوب و با کیفیت الزامی میباشد. پارافینهای جامد پس از انجام مراحل تولید و پس از سرد شدن به صورت قالب های 5 کیلویی در میآیند و پس از بسته بندی در کارتنهای 1±30 کیلویی آماده ی ارسال برای مشتری میباشند.
نکات زیادی است که در خرید پارافین جامد باید توجه شود که از مهمترین آنها میتوان به رنگ، سختی آن و خشک یا چرب بودن آن اشاره کرد که تمامی مشخصههای ذکر شده در قیمت پارافین جامد تاثیر گذار است برای مثال قیمت پارافین جامد با 3 تا 5 % چربی در مقایسه با قیمت خرید پارافین جامد با 1-2 % چربی، کمتر است. البته عوامل دیگری نیز در قیمت تاثیر گذار هستند مانند نوع بسته بندی، نوع و کارخانه ی مواد اولیه و…. .
نکات زیادی است که باید در خرید پارافین جامد رعایت کرد که اولین و مهمترین آن تهیه پارافین مناسب برای نوع استفاده از آن است. برای مثال همانطور که ذکر شد پارافین جامد 3-5 % روغن از کیفیت و قیمت کمتری نسبت به 1-2% چربی بهره مند است اما برای برخی از موارد استفاده، پارافین مناسب تری به نظر میرسد به همین دلیل هنگام انجام خرید و اطلاع از قیمت محصول مورد نیاز خود را به اطلاع کارشناس فروش برسانید.
قیمت پارافین جامد با توجه به بازار مواد اولیه انتخاب میشود که با توجه به عدم پایداری در این بازار , پیشنهاد میشود قبل از خرید برای اطلاع از قیمت پارافین با کارشناسان شرکت تماس حاصل شود.
انواع پارافین جامد:
پارافین جامد که آن را solid paraffin می نامیم ماده ای بی رنگ و نرم است که از نفت، زغال سنگ یا سنگ نفت به دست میآید. این محصول در اصل از مخلوطی از مولکولهای هیدروکربن، حاوی بین بیست تا چهل اتم کربن، تشکیل شده است.
پارافین جامد در دمای معمولی یا دمای اتاق به حالت جامد است. شروع نقطه ی ذوب این محصول در بالای 37 درجه سانتیگراد (99 درجه فارنهایت) است. همچنین نقطه جوش پارافین جامد بالای 370 درجه سانتیگراد (698 درجه فارنهایت) است. پارافین در حالت جامد خود کاربردهای فراوانی دارد. از رایج ترین کارکردهای این محصول می توان به روانکاری، عایق سازی الکتریکی و شمع اشاره کرد. پارافین به حالت جامد در هنر نیز کاربرد دارد. برای مثال محصول جامد پارافین را می توان رنگ کرد و سپس از مواد به دست آمده می توان مداد رنگی تولید کرد. گرچه این ماده به صورت مستقیم یکی از فراورده های نفتی است اما در اصل solid paraffin برجسته از نفت سفید و سایر فرآورده های نفتی است.
از این ماده نمی توان به عنوان سوخت استفاده کرد. حالت جامد پارافین قابلیت اشتعال(شعله وری) دارد اما به اندازه ای نیست که بتوان از آن به عنوان منبع مولد برای تولید انرژی گرمایشی استفاده کرد.
پارافین برای چه مواردی استفاده میشود:
پارافین کاربرد های عملی مختلفی در صنایع دارد که از پزشکی و کشاورزی گرفته تا آرایشی و بهداشتی را شامل می شود. در حالی که اولین استفاده از پارافین به قرن نوزدهم به عنوان موم پارافین در شمع ها برمیگردد، از آن زمان این روغن در بسیاری از اشکال دیگر استفاده شده است.
موارد مصرف رایج پارافین عبارتند از:
•موم پارافین: یک جامد نرم سفید یا بی رنگ که به عنوان روان کننده، شمع، مداد رنگی، عایق الکتریکی و ژله نفتی استفاده میشود.
•پارافین مایع (دارو): یک روغن معدنی بسیار تصفیه شده مورد استفاده در لوازم آرایشی و دارویی
•آلکان: یک هیدروکربن اشباع که به عنوان حلال شیمیایی و در پلاستیک استفاده میشود
•نفت سفید: سوختی که به نام پارافین نیز شناخته میشود
•روغن معدنی: هر یک از مخلوطهای مختلف بی رنگ، بی بو و سبک از آلکان ها در محدوده C15 – C40 از منابع غیر گیاهی (معدنی)، به ویژه تقطیر نفتی.
•ژله نفتی (پارافین نرم)
•روغن تبخیر تراکتور: سوختی برای موتورهای بنزینی-پارافینی
•سوخت پارافین: برای اجاق گازهای پراما یا اجاقهای پارافینی، مورد استفاده در خانهها
نقطه ذوب پارافین جامد :
solid paraffin
به وکس خوراکی، پارافین کاملا تصفیه شده، پارافین نیمه تصفیه شده، پارافین صابون و دستههای دیگر تقسیم میشود. هر دسته از این انوع پارافین نقطه ذوب منحصر به فرد خود را دارد. با توجه به نقطه ذوب، این پارافینها در 52، 54، 56، 58، 60، 62، 64 درجه سانتیگراد ذوب میشوند. معمولاً 2 درجه بین نقاط ذوب پارافین جامد اختلاف وجود دارد. نقاط ذوب مختلف، بر انواع مختلف این ماده، اثرات متفاوتی نیز خواهند داشت.
◇مزایای خرید پارافین واکس به صورت عمده
1_صرفه جویی در هزینه: خرید عمده به شما این امکان را می دهد که قیمت کمتری برای هر واحد نسبت به خرید مقادیر کمتر دریافت کنید.
2_راحتی: داشتن مقدار زیادی از موم پارافین به این معنی است که مجبور نیستید مرتباً سفارش دهید و منتظر رسیدن محموله باشید.
3_پایداری: خرید عمده مقدار بسته بندی و حمل و نقل مورد نیاز را کاهش می دهد.
شمع: موم پارافین معمولاً برای ساخت شمع استفاده می شود زیرا نقطه ذوب پایینی دارد و توانایی نگهداری روغن ها و رنگ های معطر را دارد.
کاغد و بسته بندی:
موم و مخلوط موم به طور گسترده در صنعت کاغذ استفاده می شود – در تولید مقوا و کاغذ فنی، برای بسته بندی انعطاف پذیر محصولات غذایی، لیوان های کاغذی و ظروف یکبار مصرف و بسیاری دیگر. آنها به محصولات کاغذی مقاومت در برابر آب و رطوبت، درخشش، اثر پیچش، محافظت در برابر چربی و بو و غیره می دهند.
لوازم آرایشی: در محصولات مراقبت از پوست مانند لوسیون ها، بالم لب و نرم کننده های مو به دلیل توانایی آن در ایجاد مانع و قفل کردن رطوبت استفاده می شود.
واکس ها به دلیل خاصیت نرم کنندگی و محافظتی، در برابر اکسیداسیون، رطوبت و تخریب میکروبیولوژیکی مقاوم هستند، در لوازم آرایشی استفاده می شوند. آنها همچنین برای ضخیم کردن و تضمین ثبات محصولات مراقبت شخصی و لوازم آرایشی استفاده می شوند. موم ها ویسکوزیته و قوام مخلوط هایی را که در آن شرکت می کنند افزایش می دهند.
کاربردهای صنعتی: واکس پارافین در مصارف صنعتی مانند صنعت لاستیک ،روان کننده ها، عایق های الکتریکی و پوشش ها نیز کاربرد دارد
صنعت لاستیک:
ترکیبات لاستیکی مبتنی بر لاستیک طبیعی یا لاستیک نیتریل توسط اوزون اتمسفر و اشعه UV مورد حمله قرار می گیرند. موم های پارافین دارای خواص انعطاف پذیری و مهاجرت هستند که محافظت مداوم در برابر تأثیرات اتمسفر ترکیبات را فراهم می کند.
مومهای مخصوص صنعت لاستیک دارای ترکیب مناسبی هستند و دقیقاً برای اطمینان از مهاجرت مولکولهای موم و ایجاد یک لایه محافظ در محدوده دمایی خاص فرموله شدهاند.